7AD362CB-5338-4934-97DF-E9A24FFF9520 2.JPG

Labas,

Aš esu Ieva ir čia kalbu apie sveiką gyvenseną pro savo prizmę. Balansas mityboje man aktualiausia tema, bet nevengiu pakalbėti ir apie sportą, emocinę sveikatą bei kitus nemažiau svarbius dalykus. Kviečiu prisijungti!

Sveikesnis obuolių pyragas

Sveikesnis obuolių pyragas

Mamos obuolių pyragas vaikystėje buvo mano mylimiausias, tik vėliau mama šį pyragą kepti nustojo ir taip naminis obuolių pyragas mano gyvenime buvo pamirštas kokiai dešimčiai metų. Bet neseniai mano visrtuvėje įvyko eksperimentas, kurio metu pabandžiau sugrąžinti šį džiaugsmą į savo gyvenimą. Tik norėjau, kad pyragas būtų ne tik maloniai skanus, bet ir sveikesnis. Ką dariau siekdama pagaminti sveikesnę versiją?

  1. Naudojau didesnį kiekį obuolių, mažesnį kiekį miltų

  2. Miltus rinkausi pilno grūdo speltos ir grikių

  3. Naudojau minimalų kiekį cukraus.

Gavosi tikrai labai artima versija tam, kurį valgydavau vaikystėj!


Ingredientai:

Tešlai:

• 200g pilno grūdo speltos miltų

• 65g grikių miltų

• 130g šalto sviesto

• 1 v.š. obuolių acto

• ~10 v.š. vandens (gali prireikti daugiau arba mažiau)

Įdarui:

• ~4 vidutinio dydžio obuolių

• 2 v.š. nerafinuoto cukraus (kiekį lengvai galima keisti)

• 1 v.š. kukurūzų krakmolo

• 1 v.š. cinamono


Tešlos patepimui:

•1 kiaušinio + 1 v.š. pieno (naudojau kokosų)*

*kepant veganišką versiją, šią dalį reiktų praleisti


Eiga:

Į maisto smulkintuvą subėriau miltus bei įmaišiau kubais kapotą sviestą. Viską smulkinau, kol sviestas tolygiai pasiskirstė. Į tešlą pyliau obuolių actą ir po truputį - vandenį, kol tešla tapo vientisa. Tešlą padalinau į dvi disko formos dalis ir dėjau į šaldytuvą ~2 valandoms.


Per tą laiką obuolius susmulkinau kubeliais (nors manau geriau būtų buvę pjaustyti plonais griežinėliais), apibarsčiau visais likusiais įdarui skirtais ingredientais ir išmaišiau. Leidau pastovėti.


Po 2 valandų išėmiau vieną tešlos ‘diską’ ir kočiojau iki ~1cm plonumo (aš nenaudoju miltų pabarstymui, vietoj to tešlą kočioju tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų). Tešlą dėjau į kepimo popieriumi išklotą skardą ir šiek tiek suspaudžiau. Sukračiau obuolius.


Lygiai taip pat kočiojau ir antrą tešlos ‘diską’, pjausčiau juostelėmis ir paklojau jomis obuolių paviršių. Viršutinę tešlos dalį patepiau kiaušinio ir pieno mišiniu, šiek tiek pabarsčiau cukrumi (nebūtina). Kepiau 190C ilgiau nei valandą, siūlau tikrinti ir kepti, kol obuoliai pakankamai suminštėja (ir eigoje, jei pyragas per daug apskrudo, viršų uždengti folija).


Iškepusiam pyragui leidau valandėlę pastovėti ir atvėsti. Valgiau su graikišku jogurtu ir klevų sirupu.

0C36C1B0-AB27-41A0-B6DB-0661FB5CD24E.JPG
Braškių džemas

Braškių džemas

Cukinijų "kugelis"

Cukinijų "kugelis"