7AD362CB-5338-4934-97DF-E9A24FFF9520 2.JPG

Labas,

Aš esu Ieva ir čia kalbu apie sveiką gyvenseną pro savo prizmę. Balansas mityboje man aktualiausia tema, bet nevengiu pakalbėti ir apie sportą, emocinę sveikatą bei kitus nemažiau svarbius dalykus. Kviečiu prisijungti!

Kodėl aš pradėjau vengti sveiko maisto parduotuvių?

Kodėl aš pradėjau vengti sveiko maisto parduotuvių?

Ne, ne todėl, kad nusprendžiau mesti sveiką gyvenimo būdą. Bet kuo toliau, tuo labiau suprantu, kad norėdama palaikyti balansą ir maitintis sveikiau neprivalau lankytis tik sveikuoliško maisto skyreliuose ar parduotuvėse. Kad tai suprasčiau man prireikė išleisti nemažai pinigų nereikalingoms prekėms. Prireikė iššvaistyti ir nemažai laiko, nes ten užsukus būni įtrauktas į “super maisto” sūkurį. Ir prireikė išmokti skaityti etiketes bei nepasiduoti jų manipuliacijoms. Pabandysiu paaiškinti ką turiu omeny. Man atrodo, kad sveikas gyvenimo būdas įgavo visą krūvą klišinių savokų. Dažnai gali pasirodyti, kad tokie užrašai kaip “veganiškas”, “be glitimo”, “be cukraus” produktą paverčia savaime sveikuolišku. O išties neretai tai būna tik manipuliaciniai užrašai tiems, kurie mažiau gilinasi. Juk išties jei produktas veganiškas, tai dar nebūtinai reiškia, kad jis sveikuoliškas. “Be pridėtinio cukraus” nereiškia, kad cukrus nebus pakeistas saldikliais, kas mano žiniomis nėra sveikesnis pasirinkimas. O užrašas “be glitimo” yra skirtas jo netoleruojantiems ar sergantiems celiakija. Galėčiau tęsti, bet esmę turbūt supratot.


Dabar, kai jau žinau, kad tai nėra raktas į sveikesnę mitybą, galiu pasidalinti kas mano požiūriu yra raktas į šią kelionę. Šiomis dienomis įprastuose prekybos centruose ar turguje galima rasti visą galybę “supermaisto” už gerokai mažesnę kainą. Tas “supermaistas” apie kurį šneku yra pilnagrūdžiai produktai, ankštiniai produktai, daržovės, vaisiai, šviežia žuvis ir t.t. Paprasčiau tariant - kuo įvairesni neperdirbti produktai.
Žinau, kalbu akivaizdžius dalykus, bet kartais yra lengva pamiršti, kad organizmui vertingi produktai yra ne tik tie su garsiais užrašais, ir ne tik tiek kurie kainuoja didelius pinigus. Viskas daug paprasčiau.
Be to, pradžioje teksto panaudojau žodį “vengiu”, o ne “atsisakiau”, nes taip sakydama meluočiau. Tikrai vis dar kartais apsilankau šiuose skyreliuose, nes labai smagu save pradžiuginti kokiu prabangiu sveikuolišku batonėliu skubant ar tingint gamintis pačiai, bet tai tikrai neprivalo tapti kasdienybe.

Linkėjimai iš sveikuoliškų parduotuvėlių mekos Lisabonos!


Linkėjimai iš sveikuoliškų parduotuvėlių mekos Lisabonos!

Tarptautinė psichinės sveikatos diena (mintys apie emocinę sveikatą)

Tarptautinė psichinės sveikatos diena (mintys apie emocinę sveikatą)